Home

Δημόσιες Σχέσεις & Επικοινωνία

English

Επανέκδοση βιβλίου: "Οι δρόμοι των εφημερίδων"

Της Λαμπρινής Γιαννούτσου

 

Οι εκδόσεις “γραμμα” που έχουν συστήσει τον Βλάση Δ.Αλμπάνη στο αναγνωστικό κοινό, προχώρησαν στην επανέκδοση του βιβλίου “Οι δρόμοι των εφημερίδων”. Το βιβλίο μας παρακινεί να ταξιδέψουμε σε ένα οδοιπορικό στην ιστορία διακίνησης και της ανάπτυξης του ελληνικού Τύπου από το 1875 μέχρι και σήμερα. Το ατμοσφαιρικό εξώφυλλο αποτελεί έργο του Νικηφόρου Λύτρα με τίτλο “αγόρι που καπνίζει” και στο οποίο αναπαρίσταται ένα αγόρι που κάνει διάλειμμα από την πώληση εφημερίδων.

 

Ίσως για τους περισσότερους αναγνώστες της σημερινής εποχής να μην γίνεται αντιληπτός ο δαιδαλώδης δρόμος που διανύουν οι εφημερίδες προκειμένου να φτάσουν στα χέρια μας και να επικοινωνήσουν σημαντικά γεγονότα, καταστάσεις και ειδήσεις ανά τον κόσμο. Χωρίς την πολύτιμη προσφορά των υποπρακτόρων, πρακτόρων και εφημεριδοπωλών “η επικοινωνία δεν θα ολοκλήρωνε τον κύκλο της” όπως μας αναφέρει ο συγγραφέας στο βιβλίο του.  

 

Το βιβλίο μας τονίζει ότι το παρελθόν δεν εξαλείφεται, αντιθέτως οι περιπέτειες των υποπρακτόρων, πρακτόρων και εφημεριδοπωλών ζωντανεύουν μέσα από τη πένα του Βλάση Αλμπάνη. Οι έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις που παρέχονται είναι διάχυτες διαβάζοντας όλες τις σελίδες του βιβλίου. Από τον μόχθο και τον πόνο αυτών των ανθρώπων μέχρι την ικανοποίηση ότι διετέλεσαν επάξια το καθήκον τους.

 

Μέσα από το βιβλίο μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε το βίο των ανθρώπων μιας άλλης εποχής, όχι πολύ μακριά από τη σημερινή. Υπό αυτό το πρίσμα παρακινούμαστε να σκεφτούμε πιο διαφοροποιημένα και ίσως λίγο πιο συναισθηματικά, να αναρωτηθούμε αν σε κάποια χρόνια από σήμερα, οι εφημερίδες  αποτελέσουν παρελθόν και να φροντίσουμε ώστε να μη χαθεί αυτή η επικοινωνία και να μην σβηστεί ο μόχθος όλων αυτών των ανθρώπων που κόπιασαν και κοπιάζουν μέχρι σήμερα για να πληροφορούν εγκαίρως το αναγνωστικό κοινό. 

 

Ο συγγραφέας Βλάσης Αλμπάνης γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Μέλος της παλαιάς “Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου”. Μέλος της “Αεροπορικής Ακαδημία Ελλάδος”. Έχει βραβευτεί από την Πολεμική Αεροπορία για την δημοσιογραφική κάλυψη του επιχειρησιακού έργου και από την “Ελληνική Αστυνομία” για την προβολή των δραστηριοτήτων της ειδικής αποστολής της. Επίσης έχει βραβευτεί από “Πρακτορείο Εφημερίδων Αθηναϊκού Τύπου” (Π.Ε.Α.Τ.), για την προσφορά του στην ευρύτερη περιοχή του. Εργάστηκε στο Αγρίνιο ως Υποπράκτορας του “Πρακτορείου Εφημερίδων Αθηναϊκού Τύπου” (Π.Ε.Α.Τ.), για 28 χρόνια και στην Αθήνα στο Πρακτορείο Εφημερίδων και Περιοδικών Ελληνικού Τύπου “Άργος” για 9 χρόνια. Η προσφορά του στον Ελληνικό Τύπο μετρά συνολικά 37 χρόνια.

 

Μας συστήνει επίσης, σε εμβληματικές μορφές του Ελληνικού Τύπου που διαμόρφωσαν την εξέλιξή του όπως, ο Σπύρος Τσαγγάρης ο οποίος αποτέλεσε τον εμπνευστή της πρώτης Οργανωμένης Διανομής Εφημερίδων στην Ελλάδα, ο Παρασκευάς Χριστοδουλόπουλος, Ιωάννης Τσούρνος, Νάσος Μπότης, Κωνσταντίνος Τσαγγάρης και πολλούς άλλους, οι οποίοι πάλεψαν ώστε ο Ελληνικός Τύπος να ξεπεράσει τις δυσκολίες της ταχύτητας όσον αφορά τη διανομή του και να φτάνει γρήγορα στον αναγνώστη καθώς “Ο Τύπος δεν αρκεί να γράφεται και να τυπώνεται. Πρέπει να διακινείται έγκαιρα και σωστά, για να μπορούν οι πολίτες να έχουν άμεση πληροφόρηση και ενημέρωση" (Απόσπασμα από το βιβλίο, σελίδα 55)

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “γράμμα”, η πρώτη έκδοση του βιβλίου έγινε το 2018 . Παραθέτω ένα απόσπασμα από την επανέκδοση του βιβλίου:  “Οι συντελεστές των “Δρόμων των Εφημερίδων” με αγώνα και με αγωνία σε τούτο συνέδραμαν: στο να καταστεί εφικτή η έγκαιρη δημοσιότητα των όποιων γεγονότων (π.χ. Πολιτικών, πολεμικών, πολιτιστικών κ.α.) στον κάθε άνθρωπο της Οικουμένης για να μπορέσει, έτσι, με την ανταλλαγή των βιωμάτων, να βελτιώσει και να βελτιωθούν οι δικές του συνθήκες ζωής.”

 

Ο ρόλος της υπηρεσίας της διανομής του Τύπου, ως θεσμού της δημοκρατίας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Η καλαίσθητη αυτή έκδοση με τις πολλές φωτογραφίες αποτελεί ένα αξιόλογο εκδοτικό γεγονός.

 

  Συγγραφέας: Βλάσης Αλμπάνης

  Τίτλος: “Οι δρόμοι των εφημερίδων”

  Εκδόσεις: “γράμμα”

 

 

Home

Newsletter

Μάθε τα πάντα για τις Δημόσιες Σχέσεις & την Επικοινωνία