H Σοφία Βογιατζάκη και η Άννα Μονογιού μιλούν στη "Connectome Projects" και τη Λαμπρινή Γιαννούτσου για τη παράσταση “Ποιός ανακάλυψε την Αμερική;” όπου και πρωταγωνιστούν στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινιου.
Το Δη.Πε.Θε. Αγρινίου κλείνει την αυλαία της Κεντρικής του Σκηνής με τις έξι τελευταίες παραστάσεις του έργου «ΠΟΙΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ;» της ΧΡΥΣΑΣ ΣΠΗΛΙΩΤΗ. Η παράσταση ανεβαίνει κάθε Σάββατο, ώρα 9.15 το βράδυ και κάθε Κυριακή, 6.15 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκος Καραγεώργος και η Κατερίνα Σιώζου. Στη παρασταση η Σοφία Βογιατζάκη και η Άννα Μονογιού που υποδύονται την Καίτη και τη Λίζα, μας ταξιδεύουν με τις υποκριτικές τους ικανότητες σε ένα ταξίδι χρόνων που ξεκινά από τα 8 έτη και καταλήγει στα 88. Δύο κορίτσια, η Καίτη και η Λίζα, ξαδερφές και μεγαλωμένες παρέα, ξετυλίγουν τις ιστορίες τους από τα 8 πολύχρωμα, ανυποψίαστα χρόνια τους μέχρι τα 88. Μέχρι τότε που το σώμα γίνεται ένα ακανόνιστο κουβαράκι και το μυαλό ξαναγυρνάει στις πρώτες μέρες της ζωής, χωρίς τη λογική της ενηλικίωσης και τον ανοιχτό ορίζοντα του πολύ μακρινού μέλλοντος. Το «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα νεοελληνικής γραφής. Πρόκειται για ένα μικρό αριστούργημα με αληθινές σχέσεις και πραγματικούς χαρακτήρες, μελετημένοι με ψυχολογική ακρίβεια. Οι ηρωίδες του έργου καταφέρνουν με χιούμορ και ελαφρότητα να αποτυπώσουν μια ολόκληρη κοινωνία και μια ολόκληρη γενιά. Οι γρήγοροι διάλογοι παρασύρουν τον θεατή σε ένα ταξίδι που μοιάζει να διαρκεί μια στιγμή. Όπως άλλωστε και η ίδια η ζωή.
Σοφία Βογιατζάκη: Ο τίτλος του έργου είναι συμβολικός. Είναι η προσπάθεια και όλο το ταξίδι δύο γυναικών που είναι ξαδέρφες και φίλες και η μια προσδιορίζεται μέσα από την άλλη, να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, τα βαθύτερα θέλω τους και την ευτυχία. Στην ουσία είναι μια βουτιά στη μνήμη. Βλέπουμε στιγμιότυπα από τη ζωή τους από όταν ήταν 8 χρονών έως 88 που είναι στο γηροκομείο και μια από τις δύο έχει άνοια. Βλέπουμε τις χαρές τους, τα γέλια, τη ξεγνοιασιά, την ανεμελιά, τα φλερτ, τις συγκρούσεις τους. Αυτή η παράσταση είναι από το κλάμα στο γέλιο και από το γέλιο στο κλάμα, ότι είναι και η ζωή μας. Αυτό που με συγκινεί πάρα πολύ στην ανάγνωση και στη σκηνοθετική ματιά αυτού του έργου, που έχει κάνει ο Νίκος Καραγεώργος με την Κατερίνα Σιώζου είναι ότι πάνω από όλα αυτό που επικρατεί στο τέλος είναι η βαθιά αγάπη που συνδέει αυτές τις δύο γυναίκες
Άννα Μονογιού: Το έργο αναφέρεται στη φιλία και στις σχέσεις δύο γυναικών που τυγχάνει να είναι ξαδέρφες, δύο διαφορετικών ανθρώπων με διαφορετικές στάσεις και τρόπους αντιμετώπισης της ζωής. Βλέπουμε στιγμές από τη ζωή τους που τις στιγμάτισαν, τη πορεία τους καθώς και το όμορφο δέσιμο τους, αν και πέρασαν από τρικυμίες και από δύσκολες καταστάσεις στη ζωή τους.
Σοφία Βογιατζάκη: Είναι η διαδικασία να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, την ευτυχία μας και τα βαθύτερα θέλω μας. Συνήθως, αναζητούμε την ευτυχία από έξω προς τα μέσα. Περιμένουμε κάποιος άλλος να μας κάνει χαρούμενους και ευτυχισμένους. Όμως το κόλπο είναι να αναζητήσουμε την ευτυχία από μέσα προς τα έξω. Εμείς πρέπει να είμαστε οι δημιουργοί της ευτυχίας Αλλά, μόνο αν είμαστε συνειδητοποιημένοι και έχουμε τα πατήματά μας και το τι θέλουμε στη ζωή, η ευτυχία είναι στο χέρι μας.
Άννα Μονογιού: Η Αμερική θεωρώ ότι είναι ένα ψάξιμο στον εαυτό μας, μια ενδοσκόπηση. Πως ένας άνθρωπος με τις επιρροές που έχει από το σπίτι του αλλά και από εξωγενείς παράγοντες, και από τα ίδια τα δομικά στοιχεία του χαρακτήρα του, έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του και πατάει στα πόδια του και βρίσκει τις ισορροπίες του. Αυτή νομίζω ότι είναι η αναζήτηση του εαυτού μας και του “ποιός ανακάλυψε την Αμερική”
Σοφία Βογιατζάκη: Είναι ένα μακρύ ταξίδι. Στο έργο τους πήρε μέχρι τα βαθιά γεράματα, στη δική μας ζωή δεν φτάνουμε όλοι στο επίπεδο αυτογνωσίας την ίδια χρονική στιγμή. Τα μπλοκαρίσματα των ανθρώπων και οι πεποιθήσεις μας δεν είναι ίδια. Στο έργο βλέπουμε ότι αυτά τα δύο κοριτσάκια που είναι ξαδέρφες και πολύ στενές φίλες και από το τρόπο που μεγαλώνουν μέσα στο σπίτι και τους φέρονται οι γονείς τους, αντιλαμβανόμαστε τι είναι αυτά τα μπλοκαρίσματα και οι πεποιθήσεις που ριζώνουν μέσα στη ψυχούλα τους και προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από αυτό και από όλο τον κοινωνικό περίγυρο. Βαλλόμαστε συνέχεια από παντού. Το πως μας θεωρούν οι άλλοι και τι θα πουν για μας,ο τρόπος που μεγαλώνουμε και με τι μας μπολιάζουν οι γονείς μας. Να ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που θέλουμε και να το υλοποιήσουμε γιατί τα πάντα μπορούμε.
Άννα Μονογιού: Θεωρώ ότι είναι ένας μακρύς αγώνας που δεν τελειώνει. Απλά πρέπει να αποδεχτείς τον εαυτό σου, να αναγνωρίσεις τα ελαττώματά σου, το τι έπραξες, το πως πράττεις, όχι πως είναι ο άλλος απέναντί σου αλλά πως είσαι εσύ απέναντι στον άλλον. Νομίζω ότι ο άνθρωπος πρέπει να φτάσει σε αυτό το σημείο για να βρει τις ισορροπίες του.
Άννα Μονογιού: Είναι πιο δύσκολο γιατί είναι οι ρυθμοί της ζωής μας τέτοιοι που δεν μπαίνουμε εύκολα σε αυτή τη διαδικασία. Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου δείχνουμε τον απέναντί μας, χωρίς να έχουμε κοιτάξει πρώτα τη δική μας συμπεριφορά.
Άννα Μονογιού: Μέσα από το έργο της φαίνεται πολύ γλυκός άνθρωπος, που μπήκε και η ίδια σε αυτή τη διαδικασία, μπήκε σε αυτό το κόπο που πρέπει να μπαίνουμε οι άνθρωποι. Σαν συγγραφέας θεωρώ ότι έγραψε ένα πολύ όμορφο έργο που φωτογραφίζει πολύ τους ανθρώπους. Δηλαδή, ο κάθε ένας μπορεί να βρει στοιχεία του εαυτού του και να ταυτιστεί με τις δύο αυτές γυναίκες.
Σοφία Βογιατζάκη: Ήταν μια εκπλητική συγγραφέας. Το ποιός ανακάλυψε την Αμερική είναι ένα σπουδαίο κείμενο, όπου κυριαρχεί η αγάπη και το δέσιμο αυτών των κοριτσιών που νικά τα πάντα. Θεωρώ ότι αν αποδεχτούμε τον εαυτό μας, η κατανόηση, η αντοχή και η ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα των άλλων είναι μια εύκολη υπόθεση. Είναι μια διαρκής αναζήτηση και προσπάθεια για να βρούμε την ευτυχία.
Σοφία Βογιατζάκη: Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που συνεργαζόμαστε με τον Νίκο Καραγεώργο γιατί είναι ένα σπουδαίο μυαλό, εξαιρετικά διαβασμένος άνθρωπος και συγκλονιστικός σκηνοθέτης. Το σκηνοθετικό σανίδι είναι ευλογημένο από άποψη μυαλού, ευφυίας, ταλάντου και είμαι πολύ ευτυχισμένη. Επίσης θα ήθελα να προσθέσω ότι το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου είναι από τα ελάχιστα ΔΗΠΕΘΕ που είναι τόσο ενεργό με σπουδαία η δουλειά που κάνει και κρατεί τόσο καλά και αυτό σαφώς οφείλεται στο Νίκο Καραγεώργο.
Άννα Μονογιού: Ο Νίκος είναι ένας υπέροχος σκηνοθέτης όπου έκανε ένα πολύ ωραίο ανάγνωσμα του έργου. Είναι ένας άνθρωπος ευφυής και ευαίσθητος, ο οποίος βλέπει το νόμισμα και από την άλλη μεριά. Έτσι, είδε μέσα από αυτές τις γυναίκες και το βλέπουμε από τη σκηνοθεσία αλλά και το έργο το επιβάλλει, να τις δεις πραγματικά και αν όχι να τις δικαιολογήσεις, να τις κατανοήσεις.
Άννα Μονογιού: Γενικά, σε αυτό το έργο είμαστε τέσσερις άνθρωποι, ο Νίκος Καραγεώργος, η Κατερίνα Σιώζου η οποία κάνει συσκηνοθεσία με τον Νίκο, η Σοφία Βογιατζάκη και εγώ. Όπου πραγματικά ήταν ένα παιχνίδι, όχι εύκολα αλλά όμορφο, όπου το περάσαμε όμορφα. Η Σοφία είναι ένας πολύ τρυφερός άνθρωπος, πολύ καλή συνεργάτιδα και εξαίρετη ηθοποιός. Είναι η πρώτη φορά που συνεργαστήκαμε και δέσαμε πάρα πολύ και αυτό που λένε ότι “είχαμε χημεία” δεν είναι κάτι μεταφυσικό. Είναι τέσσερις άνθρωποι που βρέθηκαν και είμαστε τόσο ανοιχτοί ο ένας στον άλλον και γι αυτό υπήρξε και χημεία και δέσιμο.
Σοφία Βογιατζάκη: Είμαι εξαιρετικά ευτυχισμένη γιατί η Άννα είναι μια καταπληκτική ηθοποιός, ένα σπουδαίο πλάσμα, ένα διαμάντι. Νομίζω ότι σε αυτή τη παράσταση, ακόμα και οι στιγμές ανεμελιάς αυτών των δύο κοριτσιών προέρχονται από πολύ βαθύ υποκριτικό σκάψιμο. Οπότε ότι με αυτά που ζήσαμε στις πρόβες με την Άννα, με τον τρόπο που δουλέψαμε με τον Νίκο Καραγεώργο και την Κατερίνα Σιώζου και τον Διονύση Τσακνή που έχει γράψει τη εκπληκτική μουσική όπου είναι πολύ οργανικό κομμάτι της παράστασης και των ρόλων μας η μουσική του Διονύση. Όταν έφερε ο Διονύσης το τραγούδι και τους στίχους, ήταν σαν να είπε όλο το έργο μέσα από το τραγούδι, σε στίχους και μουσική. Μετά κάθε μουσική που έφερνε ενδιάμεσα στα φλασμπακ των κοριτσιών ήταν αριστούργημα γιατί μας βοηθούν πολύ στην υποκριτική ας η μουσική και πόσο συναισθηματική βαρύτητα δίνει. Είναι μια ευλογημένη συνεργασία και είμαι πολύ χαρούμενη. Είναι μια δύσκολη παράσταση αλλά τα έχει όλα, έχει χαρά έχει γέλιο, ανεμελιά, ξεγνοιασιά, συγκρούσεις, ρίξεις, έχει τα πάντα.
Άννα Μονογιού: Θα ήθελα να πω τα ονόματα των συντελεστών:
σκηνοθεσία: ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ / ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΩΖΟΥ
σκηνικό: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΑΣ
κοστούμια: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΨΑΛΑ – GREENWOOD
μουσική: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΚΝΗΣ
φωτισμοί: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
φωτογραφίες / video: ΛΕΝΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΗ
Επίσης να αναφέρω ότι ήρθαμε στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και συναντήσαμε ανθρώπους που αγαπούν το θέατρο, μας αγκάλιασαν και είχαμε μεγάλη στήριξη σε ό,τι κι αν χρειαστήκαμε, από το κέφι της δουλειάς από τα χαμόγελα και δεν βρήκαμε ούτε μια δυσκολία γιατί ερχόμαστε εδώ και έχουμε ένα άγχος για την παράσταση και οφείλω να ομολογήσω ότι γίναμε όλοι τόσο καλή παρέα και αυτό το μοιραζόμαστε και έτσι γίνονται τα πράγματα λίγο πιο εύκολα.
Σοφία Βογιατζάκη: Σας περιμένουμε με ανοιχτές αγκάλες, να κάνουμε μαζί αυτό το ταξίδι, στο ίδιο έργο θεατές. Είναι ένα βαθιά και καθαρά γυναικείο έργο. Θεωρώ ότι με αυτές τις δύο γυναίκες θα ταυτιστούν όλες οι γυναίκες
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παράσταση:
«ΠΟΙΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ;»
της ΧΡΥΣΑΣ ΣΠΗΛΙΩΤΗ
σκηνοθεσία: ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ / ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΩΖΟΥ
σκηνικό: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΑΣ
κοστούμια: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΨΑΛΑ - GREENWOOD
μουσική: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΚΝΗΣ
φωτισμοί: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
φωτογραφίες: ΛΕΝΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΗ
Παίζουν:
ΣΟΦΙΑ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ
ΑΝΝΑ ΜΟΝΟΓΙΟΥ
Τελευταίες παραστάσεις:
Σάββατο, 2-04-2022
Κυριακή, 3-04-2022
Σάββατο, 9-04-2022
Κυριακή, 10-04-2022
Σάββατο, 16-04-2022
Κυριακή, 17-04-2022
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:
Σάββατο: 21.15
Κυριακή: 18.15
διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)