Home

Δημόσιες Σχέσεις & Επικοινωνία

English

Η «νέα εποχή» του COVID - 19

Το τέλος του 2019, μας έφερε αντιμέτωπους με ένα παγκόσμιο φαινόμενο που απειλεί τη δημόσια υγεία και έμελλε να αλλάξει τον ρου της καθημερινότητάς μας. Είναι αναμφισβήτητο, ότι η παγκόσμια πανδημία του κορονωϊού, η επιστημονική ορολογία του οποίου είναι  COVID – 19, άλλαξε ριζικά τον τρόπο ζωής μας, εγκαινιάζοντας τη ψηφιακή εποχή.  Πλέον όλες οι γενιές έχουν εξοικειωθεί με το διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα. Οι βιντεοκλήσεις και τηλεδιασκέψεις αποτελούν βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Κατά τη προσωπική μου άποψη είναι λογικό να επιδιώκεις να δεις ειδικά σε δύσκολες περιόδους, έστω και εικονικά, τον φίλο σου, τον αδερφό σου, το εγγόνι σου. Εφ’ όσον το μήνυμα του παγκόσμιου οργανισμού δημόσιας υγείας «Μένουμε σπίτι» είναι ξεκάθαρο, οφείλουμε να το τηρούμε. 

 

Στο παρόν άρθρο, δεν θα επιχειρήσω κάποιον απολογισμό της κρίσης που επιφέρει η πανδημία στους τομείς της ζωής μας καθώς αυτή ακόμη αφήνει τα σημάδια της στο παγκόσμιο χάρτη. Όμως, θα αναφερθώ στους τρεις βασικούς παράγοντες που κατά την προσωπική μου άποψη, έχουν αλλάξει από την νέα εποχή της κοινωνικής απομόνωσης για την ανθρώπινη διαβίωση. 

 

Ελεύθερος χρόνος

Ο τρόπος που θα επιλέξουμε να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χρόνο αντικατοπτρίζει την προσωπικότητά μας, η οποία διαμορφώνεται από πολιτισμικούς, περιβαλλοντικούς και γονιδιακούς παράγοντες. Συνεπώς η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με πολιτισμικές δράσεις συμβάλει καθοριστικά στη προσωπικότητα και στην ταυτότητά μας. 

 

Αυτή τη περίοδο, μας δίνεται η ευκαιρία για ενδοσκόπηση και επαναξιολόγηση των στόχων και των προτεραιοτήτων που έχουμε θέσει στη ζωή μας. Ο επαναπροσδιορισμός των στόχων μας και η δημιουργία και τήρηση ενός πλάνου δραστηριοτήτων, συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει. Έτσι, με παραγωγικό και δημιουργικό τρόπο προσαρμοζόμαστε στη νέα κοινωνική πραγματικότητα.

 

 Όσο πιο καλά γνωρίζουμε τον εαυτό μας, τόσο πιο πολύ κατανοούμε τον κόσμο γύρω μας. Οι τρόποι με τους οποίους αλληλεπιδρούμε με το κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον «διαμεσολαβούνται από τις εικόνες που συνθέτουμε, τα μηνύματα που παράγουμε, τα πολύπλοκα συστήματα συμβόλων που χρησιμοποιούμε» (Gerbner, 1967, 38). Συνεπώς όσο καλύτερα είναι τα ερεθίσματα που δεχόμαστε καθημερινά από το περιβάλλον μας, τόσο βελτιστοποιούνται οι τρόποι με τους οποίους επικοινωνούμε.

 

Έχει μεγάλη σημασία, να επιλέγουμε με σύνεση και σωφροσύνη την κάθε μας δραστηριότητα και ενασχόληση, σκεπτόμενοι τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μας βοηθήσει να καλλιεργήσουμε τις δεξιότητάς μας και να αναπτυχθούμε πνευματικά. Σε αυτή τη δύσκολη για όλους μας περίοδο, μας δίνεται η δυνατότητα – ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στη πνευματική ζωή αν και απομονωμένοι οφείλουμε να κρατήσουμε τους δεσμούς που μας ενώνουν. Καθώς «κοινωνία θεωρείται ένα σύστημα αμοιβαίων σχέσεων που συνδέει ανθρώπους μεταξύ τους» (Βρεττού & Παπαγιαννίδη, 2016, 163), συνειδητοποιούμε ότι όσο παραμένουμε ενωμένοι δεν κινδυνεύει να καταλυθεί ο θεσμός της κοινωνίας. 

 

Φυσικά και η κοινωνική απομόνωση μας έχει στερήσει πολλές ελευθερίες που ίσως πριν αυτή τη κρίση δεν εκτιμούσαμε, όπως ένας περίπατος, ένας καφές με τους οικείους μας. Ακόμη και οι συνηθισμένες αγορές, έχουν αλλάξει μέθοδο και πραγματοποιούνται μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου (e- commerce). Και αυτό με τη σειρά του μας οδηγεί στον ακόλουθο δεύτερο παράγοντα.

 

Νέες Τεχνολογίες 

Φαντάζεστε τη ζωή μας αυτές τις μέρες τις κοινωνικής απομόνωσης  χωρίς διαδίκτυο; 

 

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα τάμπλετ, τα «έξυπνα τηλέφωνα» και οι εφαρμογές μέσω των οποίων πολύ εύκολα και γρήγορα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, μας παρέχουν την εντύπωση της κοινωνικής επαφής και κατά ένα μέρος ικανοποιούν την επιθυμία μας να δούμε, να ακούσουμε τους γνωστούς μας. Σίγουρα, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την άμεση επαφή όμως σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο είναι σημαντικό να νιώθουμε ότι έχουμε κάποιον δίπλα μας έστω και εικονικά. 

 

Οι νέες τεχνολογίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη προώθηση και προβολή πολιτιστικών δράσεων, όπως θεατρικών παραστάσεων, ταινιών, διαλέξεων, ομιλιών κ.α. Μας δίνεται η πολύτιμη ευκαιρία να διευρύνουμε τις γνώσεις μας δωρεάν. Καθώς, η εποχή αλλάζει και μας αναγκάζει να γίνουμε πιο δημιουργικοί οφείλουμε να το εκμεταλλευτούμε. Πλέον έχουμε την δυνατότητα να ταξιδεύουμε ψηφιακά με εικόνες, ήχους και συναισθήματα, από το να δούμε μια θεατρική παράσταση μέχρι να περιηγηθούμε σε μεγάλα μουσεία και γκαλερί της Ελλάδας και του εξωτερικού. 

 

Ανθρωπισμός 

Αυτή η κρίσιμη περίοδος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, δοκιμάζει τους δεσμούς που έχουμε αναπτύξει, αναδύοντας στην επιφάνεια βασικές αξίες, ιδανικά και αρετές. Βάζοντας σε πρώτη θέση τον άνθρωπο και προβάλλοντας το κοινό καλό και τις αρετές τις ισότητας και της άδολης αγάπης για τους συνανθρώπους μας. Στα παραπάνω λεγόμενα αντικατοπτρίζεται το γεγονός ότι προσέχουμε και τηρούμε τους κανόνες υγιεινής για να προστατέψουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας αλλά και τους συνανθρώπους μας.

 

Πνευματικοί ηγέτες και διανοούμενοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον εφησυχασμό του κοινωνικού συνόλου καθώς μας παραδειγματίζουν με τη συμπεριφορά τους να πορευθούμε ενωμένοι μέσα από αυτή τη καταιγίδα.

 

Καθώς, η παγκόσμια πανδημία μας αποδεικνύει την θνητότητα της ανθρώπινης φύσης. Μας διδάσκει ότι όλοι είμαστε ίσοι κάτω από τον ίδιο ουρανό. Όταν βρεθεί μια αποτελεσματική λύση σε αυτή τη παγκόσμια απειλή για τον άνθρωπο, εύχομαι και ελπίζω να έχουμε κερδίσει κάτι, το να αλλάξουμε τον τρόπο της σκέψης και της συμπεριφοράς μας και να ζούμε πλέον με ενσυναίσθηση.

 

Ας αναρωτηθούμε, τι είναι αυτό που μετράει πραγματικά στη ζωή μας και πως μπορούμε να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι με αυτά που έχουμε, μένοντας ενωμένοι με τους ανθρώπους που αγαπάμε και εκτιμάμε. Θέλω να πιστεύω ότι μετά το τέλος αυτής της κρίσης, θα βγούμε πιο δυνατοί και έχοντας συναίσθηση της αξίας της ζωής και της ευτυχίας που μπορεί να μας δώσει. Είναι ευκαιρία να αναλογιστούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να κάνουμε καλύτερη τη δική μας ζωή όπως επίσης και των συνανθρώπων μας καθώς ανοίγονται καινούργιοι κόσμοι μετά από αυτή τη θύελλα.

 

Home

Newsletter

Μάθε τα πάντα για τις Δημόσιες Σχέσεις & την Επικοινωνία