Home

Δημόσιες Σχέσεις & Επικοινωνία

English

Συνέντευξη του αρχιτέκτονα Θανάση Αθανασίου

«Η Λαμπρινή Γιαννούτσου συνάντησε τον αρχιτέκτονα κ. Θανάση Αθανασίου στο εργαστήριό του στο Αγρίνιο»
 
 
 

Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον, εξαρχής,  είναι το δημιουργικό του πνεύμα και η το όνειρό του να συμβάλλει και να συνεισφέρει σε ένα πιο όμορφο περιβάλλον, καθώς "η αρχιτεκτονική υπάρχει για να λύνει προβλήματα ανθρώπων", όπως αναφέρει ο ίδιος.  Ξεχωρίζει για την πειθαρχία, το οργανωτικό πνεύμα και τη συνέπεια σε ποιότητα και χρόνο παράδοσης έργων που μεταφράζεται σε αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα στη δουλειά του.  Μέσα από τα έργα του ξεπροβάλει ένας κόσμος πολλαπλών διαστάσεων στον οποίο χρησιμοποιείται το τεχνητό φως για μια πιο σουρεάλ απεικόνιση.  Στα έργα του οι γραμμές και σχήματα απλοποιούνται μπροστά στο ανθρώπινο μάτι ενώ παράλληλα δημιουργούν μια ψευδαίσθηση κίνησης όπου το φως και η σκιά είναι σε μια συνεχή αλληλεπίδραση. 

 

 Ο κ. Αθανασίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας όπου "το μικρόβιο της κατασκευής" , όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει, προϋπήρχε από πολύ μικρή ηλικία. Συγκεκριμένα, θυμάται να συναντιέται με τους συμμαθητές του, μετά το σχολείο στο ξυλουργείο της γειτονιάς του, όπου έπαιζαν κατασκευάζοντας ξύλινα αντικείμενα. 

 

Η μεγάλη του αγάπη για τον σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική  τον οδήγησε να σπουδάσει Αρχιτεκτονική και Product Design. Δουλεύει ως αρχιτέκτονας κατασκευάζοντας σπίτια και εμπορικά καταστήματα, ενώ από το 2015 ασχολείται και με τον σχεδιασμό και την κατασκευή προϊόντων. Πιστεύει ότι η 5 ετία αποτελεί σημείο αναφοράς για έναν επαγγελματία καθώς έχει το χρόνο να ωριμάσει ο ίδιος αλλά και η ιδέα του. "Αυτή η διαδικασία είναι αρκετά δύσκολη αλλά το βλέπεις σαν ένα όραμα, σαν κάποιο στόχο και αυτό σου δίνει τη δύναμη να κινείς εσύ τα νήματα και να μην περιμένεις πράγματα να συμβούν μόνα τους. Μέσα από την πολύ δουλειά και τον σωστό σχεδιασμό που προκύπτει από αυτή λύνονται όλα τα μικρο προβλήματα που προκύπτουν".

 

Αυτό που τον συναρπάζει  στο product designing είναι η ευχέρεια και ευκολία στη κατασκευή του ξύλου που δημιουργεί ένα πιο καλλιτεχνικό - διακοσμητικό και γλυπτικό αποτέλεσμα. Στα έργα του ο κ. Αθανασίου ακολουθεί μια μορφή κλασικού φωτιστικού αλλά συνάμα αποκαλύπτει τις πιο μοντέρνες  και αφαιρετικές γραμμές του έργου-φωτιστικού. Το ξύλο τον εξιτάρει γιατί είναι ζεστό υλικό, εύπλαστο και αρέσει στους καταναλωτές. Η εξαγωγική του επιχείρηση φωτιστικών με την επωνυμία "Dezaart" παρασκευάζει ετησίως 1000 προϊόνται τα οποία αποστέλλονται σε Αμερική και Ευρώπη. Στόχος του είναι η αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας προκειμένου στο μέλλον να ασχοληθεί και με άλλα προϊόντα.

 

Θαυμάζει τον αρχιτέκτονα Le Corbusier γιατί βάζει τον ρεαλισμό στην τέχνη και η αρχιτεκτονική είναι τέχνη με συγκεκριμένους όρους και όχι αόριστα. Ενώ, ένα από τα αγαπημένα  του έργα είναι της εποχής του μοντερνισμού και  συγκεκριμένα αυτό που του άρεσε πιο πολύ είναι η θεωρητική του δουλειά όπως επίσης και τα βιβλία που έχει συγγράψει. Το αγαπημένο του βιβλίο είναι: “Για μια αρχιτεκτονική”  καθώς μέσα από αυτό άρχισε να συνειδητοποιεί ότι όταν τίθενται ουσιαστικά κατασκευαστικά προβλήματα, η αρχιτεκτονική μπορεί να τα λύσει και να διευκολύνει τη ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον ίδιο και τη δουλειά του μπορείτε να βρείτε  στους παρακάτω διαδικτυακούς ιστοτόπους:

 www.aaarch.gr

Home

Newsletter

Μάθε τα πάντα για τις Δημόσιες Σχέσεις & την Επικοινωνία